Het gebruik van de puppyren

De puppyren vind ik een handig hulpmiddel, maar totdat de pup een fijne associatie heeft gelegd is het niets meer dan een hekwerk waarmee hij gescheiden wordt van de rest van de wereld. Dat is natuurlijk niet het gevoel wat je een pup wilt geven wanneer je je handen even vrij wilt hebben om wat klusjes in huis te doen.
In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je de ren kunt transformeren tot fijne plek voor je pup

Leg op de bodem een antslipvloertje om te voorkomen dat de pup uitglijdt en daardoor blessures oploopt. Ik heb gekozen voor een vetbed wat warm is en makkelijk uit te wassen, zachte rubberspeeltegels zijn ook zeker een goede optie.
Verder kun je een mandje neerzetten en wat veilige puppyspeeltjes selecteren. Aan te raden is om speeltjes van verschillende materialen neer te leggen en regelmatig wat speeltjes te wisselen. Zo kan je pup kennis maken met verschillende manieren van spelen.


Het aanleren van de ren

stap 1: Wennen aan de ren
Ga gezellig samen met je pup in de ren zitten; maak het jezelf daarbij gemakkelijk door bijvoorbeeld op een zacht kussen te gaan zitten (die kop thee zou ik achterwegen laten😊)
Laat je pup daarna op zijn gemak de ren en zijn speeltjes onderzoeken. Wanneer hij bij je komt liggen, kun je hem rustig af en toe eens over zijn ruggetje aaien. Niet elke keer en zeker niet te wild, we willen namelijk ontspanning creeren in de ren.

De momenten die je samen in de ren doorbrengt zijn tevens ideaal om wat rustige basisvaardigheden te oefenen, zoals het eten uit je hand. Ook het leren reageren op zijn naam en het puppybijten in betere banen leiden is iets wat goed op een kleinere afgesloten ruimte geoefend kan worden. Wil je hier meer tips over; lees dan HIER verder.

Stap 2: Afstand vergroten en contact verminderen
Als de pup zich ontspannen gedraagt wanneer je bij hem in de ren zit en zelfstandig kan spelen, is het tijd om in kleine stapjes jouw aanwezigheid af te bouwen.
Dit doe je door een deel van de tijd gezellig bij hem te zitten (zoals bij stap1) en een deel van de tijd zorg je dat je iets minder beschikbaar bent. De volgende 2 opties heb ik daarvoor allebei gebruikt

* Ga op een stoel in de ren zitten; je pup kan hierdoor minder makkelijk oogcontact maken, maar nog wel tegen voeten aan liggen.
* Ga op de grond buiten de ren zitten; je pup kan makkelijk oogcontact maken, maar went wel aan de spijlen die tussen jullie in zitten.

Tussenstap 2B
De volgende stap is dat we het oogcontact gaan verminderen. Je mag je van hem afdraaien of ongegeneerd (en in het kader van training) sociale media scrollen op je telefoon. Hierdoor wordt het contact tussen jou en je pup minder, maar blijft de afstand tussen hem en zijn favoriete mens onveranderd.

Stap 3: natuurlijk gedrag
Als stap 2B goed gaat, is het is tijd om wat natuurlijker gedrag te vertonen; je wisselt het zitten in zicht af, met wat heen en weer lopen in de kamer.
Misschien kun je zelfs af en toe eventjes de kamer uit (dat noem ik even “Stap 3B”)
Je zult merken dat het de ene keer beter gaat dan de andere keer, maak jezelf er vooral niet te druk om. Het hoeft (en zal) niet perfect verlopen, als je je maar bewust bent van de stappen die je maakt en dat het niet erg is om soms een stapje terug te doen.


Veel gestelde vragen

Hoelang duurt het voor ik stap 3B heb afgerond?
Het tempo waarop een pup dit proces doorloopt kan enorm verschillen. Sommige vinden het na 3 dagen prima wanneer jij uit zicht bent, anderen (waaronder mijn laatste pup) hebben meer tijd nodig. Na 3 weken hing ik ergens tussen stap 2B en 3A.
Belangrijk is wel om af en toe een stapje terug te blijven doen, het is dus niet zo dat je na stap 2B niet meer gezellig bij je pup in de ren mag gaan zitten.
Wees je bewust van de stappen die je samen doorloopt, zodat het proces zichtbaar blijft.

“Mijn pup gebruikt de ren als racebaan”
Sommige pups zijn wat wilder dan anderen, maar wanneer een pup zichzelf volledig over zn toeren rent, kan dat meerdere oorzaken hebben
1. De ren is te groot en de pup voelt zich daardoor niet veilig of op zijn gemak. De oplossing is simpel; verklein de ren 😊 Toen mijn pup in een ren van 2 meter zat, was zijn gedrag aanzienlijk rustiger dan toen hij een extra meter ruimte had.
2. Overdreven wild gedrag kan een teken zijn van overprikkeling, stress of vermoeidheid.
Je kunt je pup helpen met kalmeren doorhem  wat te knagen te geven, hem even op schoot te nemen of hem een dutje in de slaapbench te laten doen.
3. Teveel energie; een pup heeft het nodig om lekker te kunnen spelen, rennen en ontdekken. De ren is niet bedoeld als fulltime-plek, zorg er dus voor dat hij voldoende uitdaging krijgt.

Of je te maken hebt met over- of onderprikkeling kun je beoordelen door goed te kijken naar wat je je hond op een dag/week biedt en welke prikkels hij te verwerken krijgt. Vind je het lastig om hier een inschatting van te maken, neem dan contact met mij op, dan kijken we samen naar je dag- en weekplanning.

“Mag ik mijn hond afleiden met wat lekkers?”
Natuurlijk mag je je pup afleiden met wat te knagen! Belangrijk is wel om te beseffen dat een pup niet leert om alleen te zijn, wanneer hij wordt afgeleid. Je pup heeft echter óók geen negatieve ervaring, wat ook heel wat waard is!
Afleiden met voer werkt het beste door de snack of het voer rustig aan te bieden, te wachten tot hij eet en dan rustig de kamer uit te gaan, ideaal zou zijn wanneer je terug bent voor hij het eten op heeft.