Lekker knagen voor puppies

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je pup iets lekkers wilt geven om op kauwen. Dit kan zijn omdat je hem even wil bezighouden, om hem te voorzien in zijn kauwbehoefte, (zonder dat dit ten kostte van het vloerkleed gaat), of gewoon omdat je hem wat lekkers gunt.

Wat is geschikt voor pups:

In de dierenwinkel zijn tal van lekkernijen te vinden, maar wat is nu geschikt voor een pup en wat niet?
In mijn ogen zijn onderstaande 2 criteria belangrijk:

  • Niet te hard; Het puppygebit is nog in ontwikkeling, te hard kauwmateriaal kan de tandjes doen afbreken. Een goede manier om de hardheid te testen is met je duimnagel het kauwmateriaal duwen. Wanneer je een lichte afdruk van je nagel krijgt, is het materiaal in veel gevallen niet te hard.
  • Licht verteerbaar; Om de maag en darmen van een pup niet te zwaar te belasten, kun je het best kiezen voor licht verteerbare snacks, ik zou daarom vette snacks of snacks met veel calcium afraden. Wanneer het maag-darmstelsel van jouw pup (of volwassen hond) overbelast raakt, kan dat zich uiten in braken, diarree of obstipatie.

10 snacks die in mijn ogen geschikt zijn én veel pups lekker vinden:

1. Pensstaafjes
2. Oren (met vacht) van bijv konijn
3. (Bulle)pees
4. Kippen- of eendennekken
5. Gedroogde/gepofte kippenpoten
6. Lamskophuid
(dit is zachter dan runderkophuid)
7. Long (van bijv lam)
8. (gevulde) luchtpijp
9. gedroogde vleesstrips in allerlei soorten; kameel, geit, kip enz
10. Winterwortel (ja echt!)

Veiligheid

Helaas kan zelfs de meest bewust gekozen snack geen absolute veiligheid bieden. Ik adviseer daarom om je pup altijd onder toezicht te laten knagen. Heb jij een gulzige schrokkerd, neem dan het laatste stukje weg, zodat hij niet het laatste (te grote) stuk zal proberen door te slikken.Heb jij de favoriete snack van jouw pup al ontdekt?