De voordelen van een puppy-ren

Omdat ik wil genieten van de puppyperiode en mij vooral wil focussen op alles wat goed gaat, heb ik ervoor gekozen om gebruik te maken van een puppyren

Ik vind het groot brengen van een pup een ontzettend leuke, maar ook intensieve periode. Een pupje moet namelijk nog leren wat de huisregels zijn. En in de praktijk mag een pup eigenlijk niet zoveel; hij mag niet aan de gordijnen sjorren, niet in de billen van de kat bijten, niet in de plantenbak graven en ook al niet aan het meubilair knagen…..

bench of ren?

Een ren is niet bedoeld om de pup de hele dag in op te sluiten en ook niet in plaats van een bench. Ik gebruik beide hulpmiddelen naast elkaar. De bench heeft in mijn ogen een andere functie dan de ren:

Een pup moet nog leren luisteren naar wat zijn lijf nodig heeft; zindelijkheidstraining wordt als iets heel vanzelfsprekends gezien, maar slaap-training vind ik eigenlijk net zo belangrijk.
Door een bench enkel als slaapplek te gebruiken, en niet óók als speelruimte en time-out-zone, leert de pup wat er op deze plek van hem verwacht wordt. Ik zet een pup uitsluitend in de bench als hij moe is en snel in slaap zal vallen. De bench staat op een rustige plaats, eventueel met een deken eroverheen om de prikkels nog meer te verminderen.

Veiligheid

De puppyren is een plek waar je de pup veilig “weg kunt zetten” als je even je aandacht ergens anders op wil/moet richten. Dit gaat vaak maar om korte momenten, zoals het aannemen van een pakketje of wanneer je de kinderen moet helpen hun jassen en schoenen aan te trekken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de pup zonder toezicht even achter te laten, het verschilt per pup (en per kamer) of dit wel of niet verantwoord is. Naarmate de pup ouder wordt en de huisregels beter weet, wordt dit risico kleiner, maar onthoudt hierbij dat een ongeluk(je) vaak in een paar seconden gebeurd kan zijn.

De ren moet niet alleen veilig, maar ook aangenaam zijn. Je wilt immers dat de pup deze plek ziet als een fijne eigen ruimte en niet als een “strafhok”.  Ik heb de ren ingericht met een vetbed op de bodem (warm, antislip en goed uit te wassen), een fijn mandje, veilig puppyspeelgoed en er staat een waterbakje wat ik een paar keer per dag een beetje vul. Zijn eten en dagelijkse snack krijgt hij ook in de ren.

Los in de woonkamer zijn, zie ik een activiteit die begeleid moet worden, net zoals het spelen in de tuin of een wandeling dat is. Die begeleiding wordt natuurlijk minder naar mate de pup ” ouder en wijzer” wordt, maar zeker de eerste weken kan een ren voor extra veiligheid zorgen.
Daarnaast vergroot een puppyren ook de veiligheid van andere honden in huis; ik moet er niet aan denken dat mijn volwassen hond, stikt in een (voor hem veel te klein) puppyspeeltje.

Rust voor huisgenoten

Een pup kan, zeker voor andere huisdieren of jonge kinderen, op fulltime basis best vermoeiend zijn. Er komt een moment dat het geduld op is, de vermoeidheid toe slaat of er iemand pijn gedaan wordt en dit moment wil ik het liefst voorkomen.
Door gebruik te maken van een ren, kun je de momenten van interactie plannen en begeleiden. Hierdoor krijgt iedereen de tijd en ruimte die hij nodig heeft om aan de ander (en gewenste omgang) te wennen.

Zelfstandigheid

Zoals je zojuist hebt gelezen, zie ik het “los in de kamer zijn” als een activiteit wat (zeker in het begin) redelijk wat begeleiding vraagt.
De pup moet immers de huisregels nog leren kennen en ook andere huisdieren of kinderen moeten wennen aan de omgang met deze nieuwe huisgenoot.
In de praktijk betekend dit dat gedrag (van zowel pup, huisdier of kind) vaak moet worden bijgestuurd.
Ondanks dat een pup veel leert in deze situatie, leert hij vaak niet hoe hij zelfstandig moet spelen of zijn rust kan pakken. De ren is een ideaal hulpmiddel om hiermee te oefenen, hoe je dit aanpakt, kun je HIER lezen.